maandag 28 april 2014

Informeel leren moet je faciliteren.

















80% van al onze #competenties hebben het huidige niveau doordat we informeel leren. We kijken en luisteren naar collega's, waardoor we ervaringen beleven en er van leren. Het mooie is dat we altijd gemotiveerd zijn om informeel te leren. Dat komt meestal voort uit het feit dat we een vraag hebben of met een dilemma zitten. De meeste mensen beginnen dan met het stellen van vragen of “googelen” en zo leren we informeel. 

Als we 80% informeel leren, dan leren we dus 20% formeel. Formeel leren doen we in o.a. klassen waar we luisteren naar een leraar of trainer. Formeel leren kunnen we niet zomaar overboord gooien. We moeten veiligheidscertificaten, rijbewijzen etc. halen en die worden nu eenmaal aangeboden in formeel onderwijs. Dat kan ook anders, maar daar hebben we het een andere keer wel over.

Wat ik vooral vreemd vind, is dat bedrijven en organisaties nog steeds meer dan 90% van hun ontwikkelbudget uitgeven aan formeel leren. Men koopt een veelvoud aan trainingen enz. in, waarvan we dus uiteindelijk maar 20% gebruiken. Nog vreemder is het, dat we middelen waarvan we informeel kunnen leren, verbannen zoals Whatsapp, Facebook, Linked, Youtube etc. Binnen een groot aantal bedrijven is het "not done' om tijdens het primaire proces deze kennisbronnen te raadplegen, terwijl die nu juist vaak kosteloos/kosten arm zijn.

Ik wil nu juist een lans breken voor informeel leren. Informeel leren moet je faciliteren en dat is niet zo moeilijk. Bekijk de kennisoverdracht als communicatie en er wordt al snel duidelijk dat de boodschap op enig moment, via enig middel moet worden getransporteerd zonder ruis en graag met feedback. Als bedrijven en organisaties dat gaan faciliteren dan plukken zij en hun medewerkers daar enorm de vruchten van.
Wie wil er nu niet ontwikkelen en besparen tegelijkertijd? U mag altijd vragen hoe!



Twan Hillebrand
LeerMaatWerk


Geen opmerkingen:

Een reactie posten